Niet hands-free bellen onder het rijden mag niet, zulks is algemeen bekend. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft dit onlangs (bij arrest d.d. 7 maart 2018 te vinden op rechtspraak.nl onder: ECLI:NL:GHARL:2018:2186) evenwel aangescherpt.
Daartoe wijs ik eerst op artikel 61a RVV 1990 (het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990), dat het volgende bepaalt:
“Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.”
Na een (Wet Mulder-)boete opgelegd te hebben gekregen van € 230,-, omdat hij als bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon zou hebben vastgehouden, liet betrokkene in de uiteindelijk door het Hof berechte zaak de zaak voorkomen. Immers, betrokkene had de telefoon niet vastgehouden, doch bedient terwijl deze in een telefoonhouder was geplaatst, die op het dashboard was bevestigd. Bij de kantonrechter kreeg hij geen gelijk, doch bij het Hof uiteindelijk wel.
Volgens het Hof kan de uitspraak van de kantonrechter geen stand houden omdat de wetgever met artikel 61 a RVV niet voor ogen heeft gehad dat ieder gebruik van de mobiele telefoon in de auto verboden is. Het Hof heeft geoordeeld dat het bedienen van een mobiele telefoon terwijl deze niet wordt vastgehouden niet onder het bereik van artikel 61a RVV 1990 valt.
Het bedienen van een telefoon in een houder tijdens het besturen van een auto is dus niet verboden.
Heeft u vragen over een boete die u heeft gehad, twijfelt u of u een zaak moet laten voorkomen of moet u voor de rechter verschijnen? Neem contact met ons op.