Een 28-jarige man is door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 weken waarvan twee weken voorwaardelijk in verband met het verstoren van de openbare door mensen opzettelijk in het gezicht te hoesten en te roepen dat hij corona heeft, het in het gezicht hoesten van een agent, het naar een agent spugen en zeggen dat hij corona had en het bedreigen en beledigen van agenten. Hij ging in hoger beroep. Het gerechtshof heeft fors hoger gestraft en heeft de man veroordeeld tot een vrijheidsstraf van 4 maanden (zie: ECLI:NL:GHSHE:2020:1393).
Een gehoorde uitdrukking is: “appelleren is riskeren. Wie appelleert (hoger beroep instelt) tegen een uitspraak, riskeert soms ook een hogere straf, zoals bij de 28-jarige man hierboven. Daarom is het verstandig gedegen advies in te winnen bij het instellen van en procederen in hoger beroep.
Wat betekent in het strafrecht appelleren?
Appelleren is het instellen van hoger beroep tegen een uitspraak. Hoger beroep moet in beginsel binnen 14 dagen na de uitspraak worden ingediend. Indien hoger beroep niet binnen juiste termijn wordt ingediend wordt het vonnis van de rechter onherroepelijk en staat de uitspraak vast.
Door het (tijdig) instellen van hoger beroep wordt de uitspraak van de rechtbank nog niet definitief, waardoor een opgelegde straf niet kan worden uitgevoerd. Behoudens het geval dat een voorwaardelijke straf aan u zou zijn opgelegd, waarbij de gestelde voorwaarden uitvoerbaar bij voorraad zijn verklaard.
Procedure in hoger beroep
In hoger beroep behandelt het gerechtshof de hele zaak opnieuw. Uiteraard kijkt het gerechtshof specifiek naar de door de verdediging aangevoerde grieven tegen het vonnis van de rechtbank. Er zijn ook mogelijkheden (en soms is dat zelfs heel verstandig) gedeeltelijk hoger beroep in te stellen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Als u zelf nog geen hoger beroep heeft ingesteld kunnen wij dit voor u doen.
Nadat wij met u hebben besproken hoe de verdediging in hoger beroep vorm zou moeten krijgen, zullen wij vervolgens tijdig in een zgn. appèlschriftuur uw bezwaar (de zgn. grieven) tegen het vonnis van de rechtbank bij het gerechtshof bekend maken.
Dat is verstandig, zodat het gerechtshof weet waarop uw hoger beroep zich richt, maar ook nodig indien er (nadere) onderzoekswensen zijn, zoals het (alsnog of nogmaals) horen van getuigen of het aanvragen van deskundigenrapportage.
Wij staan u gedurende de gehele procedure in hoger beroep bij. Van het horen van getuigen tot aan een gezamenlijke voorbereiding van de zitting bij het gerechtshof, waar wij uiteraard ook namens u zullen pleiten. Uw strafrechtadvocaat bespreekt met u hoe de verdediging in hoger beroep vorm zou moeten krijgen, wat de voor- en nadelen kunnen zijn van het instellen van hoger beroep en welke risico’s daaraan verbonden zitten.
Heeft u een vonnis van de rechtbank ontvangen waar u het niet mee eens bent en wilt u daartegen hoger beroep instellen? Neem dat zo spoedig mogelijk contact met ons op.