bron:
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Raad-Voor-De-Rechtspraak/Nieuws/Pages/Minder-geld-voor-gerechtsgebouwen-meer-voor-rechters.aspx
De Rechtspraak gaat meer investeren in de handhaving en verbetering van de kwaliteit van het rechterlijke werk. Dat wordt mogelijk door de uitgaven voor bedrijfsvoering en huisvesting flink te verminderen. Dat staat in het Meerjarenplan van de Rechtspraak 2015-2020 (MJP).
Het MJP heeft de status van voorgenomen besluit, dat het overleg van de presidenten van de gerechten en de Raad voor de rechtspraak vandaag (31 augustus) heeft genomen. Deze week en begin volgende week zijn personeelsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden de plannen toegelicht. Het MJP wordt dinsdag 8 september definitief vastgesteld.
Nu wordt op 32 plaatsen in het land recht gesproken; dat verandert niet. Maar op 7 plaatsen wordt straks volstaan met een uitgebreid pakket van de meest voorkomende rechtszaken: in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen (zie ook de kaart onderaan deze pagina). De huisvesting wordt aangepast. De toegankelijkheid van rechtspraak blijft goed: in 2020 wordt op evenveel plaatsen in het land recht gesproken als nu.
Mensen die terecht staan in complexe strafzaken of partijen die betrokken zijn bij ingewikkelde civiel- of bestuursrechtelijke zaken, zullen soms wel verder moeten reizen. Daar staat tegenover dat rechtszaken op het gebied van civiel- en bestuursrecht vanaf volgend jaar ook, met uitzondering van de zitting zelf, steeds vaker via internet kunnen worden gevoerd. Naar verwachting worden politierechterzaken, vooral (of wellicht alleen) die waarin er geen sprake is van voorarrest, nog onverkort behandeld, ook in Zutphen.
Het kennelijke doel is structureel investeren in rechtspraak van hoge kwaliteit. Het hanteren van professionele standaarden en de vereenvoudiging en digitalisering van de procedures zijn daar belangrijke onderdelen van. Een ander onmiskenbare reden voor deze reorganisatie is kosten besparingen.
Of de gewenste efficiency in procedures en besparing in kosten behaald zullen gaan worden, zal de praktijk moeten uitwijzen. Vanuit onze beroepsgroep wordt enigszins argwanend naar deze ontwikkelingen gekeken. De bereikbaarheid en beschikbaarheid van de rechtspraak zal gevolgen ondervinden, maar de vrees bestaat dat dit niet ten goede zal zijn.
Hoe dan ook: daar waar onze werkomgeving node verandert, veranderen wij mee. Bij welke Rechtbank u ook moet zijn, op welke wijze de procedure ook ingestoken moet worden: wij kennen de (digitale) weg.