De Hoge Raad moet prejudiciële vragen stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) over de omstreden kwestie of een verdachte aan artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) het recht op een advocaat tijdens een politieverhoor kan ontlenen.
De Hoge Raad zou naast deze vraag nog enkele aanvullende vragen aan het HvJ EU moeten voorleggen:
-Als aan art. 6 EVRM dit recht inderdaad kan worden ontleend, moet de verdachte dan zelf uitdrukkelijk vragen om een advocaat tijdens het verhoor of moeten verhorende ambtenaren de verdachte op dit recht wijzen?
-In het geval dat bij het politieverhoor geen advocaat aanwezig was, en de tijdens het verhoor afgelegde verklaring als bewijs wordt gebruikt, is dan altijd het recht op een eerlijk proces geschonden?
De Hoge Raad oordeelde in april van vorig jaar dat Nederland (en andere EU-staten) tot 27 november 2016 de tijd hebben om te regelen dat een advocaat aanwezig kan zijn bij politieverhoren. Volgens AG Knigge moet nu aan het HvJ EU worden gevraagd of aan art. 6 EVRM een direct geldend recht op een advocaat tijdens het verhoor kan worden ontleend.
Verwacht wordt dat eind december uitspraak wordt gedaan door de Hoge Raad.
Wij adviseren u om, indien u door de politie als verdachte wordt gehoord, altijd te vragen om bijstand van een advocaat; voor en zo nodig ook tijdens het verhoor. De ervaring leert dat het tijdig en correct bepalen van de proceshouding van essentieel belang is voor het verdere vervolg van de strafzaak. Wij hebben vier advocaten die werkzaam zijn op het gebied van het strafrecht; er zal in voorkomend geval veelal wel een advocaat beschikbaar zijn om u bij te staan en zonodig u – direct – te bezoeken op het politiebureau.
Bron:http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:PHR:2015:1996
september 2015