Een knuffel aan de HR-adviseur: daar kan toch niets mis mee zijn?
In corona tijden is niets wat het lijkt, zo blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter te Rotterdam op 14 augustus 2020.
De werknemer heeft de HR-adviseur, die een bezoek aan het filiaal kwam brengen, bij beide schouders gepakt en hem omhelsd. De HR-adviseur heeft geprobeerd de werknemer af te weren, maar zonder succes. De werkgever heeft de werknemer vervolgens op staande voet ontslagen omdat hij geen 1,5 meter afstand had gehouden en fysiek contact had gezocht. De werknemer vraagt vernietiging van het ontslag. De werkgever heeft een tegenverzoek tot ontbinding ingediend.
De kantonrechter overweegt:
De kantonrechter is van oordeel dat [verzoeker] buitengewoon onhandig en onverstandig heeft gehandeld door [naam 2] op zeer korte afstand te benaderen en in strijd met de (van overheidswege afgekondigde) 1,5 meterregel om de nek te vliegen. Uit de houding en het gedrag van [naam 2], bestaande uit het snel naar achteren lopen en het proberen af te wenden van [verzoeker], had [verzoeker] direct moeten afleiden dat [naam 2] daar (volkomen terecht) niet van gediend was en dat hij hierdoor de coronaregels in ernstige mate veronachtzaamde. Onbegrijpelijk is ook dat [verzoeker], nadat hij even was weggelopen naar de receptie, vervolgens (toch) weer naar [naam 2] liep, zijn arm heeft uitgestrekt richting [naam 2] en dicht bij hem in de buurt ging staan en hierdoor wederom de coronamaatregelen negeerde. Vastgesteld moet worden dat [verzoeker] zich door dit alles provocerend en onverantwoordelijk heeft gedragen. [verzoeker] heeft ook erkend dat hij verkeerd heeft gehandeld. Het is de verantwoordelijkheid van ieder individu om zich strikt aan de (relatief makkelijke) basismaatregelen te houden om verspreiding van het zeer besmettelijke coronavirus, een (voor bepaalde mensen) potentieel levensbedreigend virus, waarvoor (nog) geen vaccin bestaat, zoveel mogelijk te voorkomen. Het verweer van [verzoeker] dat hij een en ander uit enthousiasme had gedaan, omdat hij blij was om [naam 2] weer te zien maakt niet dat hij “dus” de regels aan zijn laars kon lappen. Dit geldt temeer gelet op zijn leidinggevende functie van supervisor en de voorbeeldfunctie die hij uit dien hoofde heeft.
Ontslag op staande voet blijkt toch een te zware sanctie. Gebleken is dat ook andere collega’s van de werknemer zich niet aan de 1,5 meterregel houden. Verder is niet komen vast te staan dat de werknemer iets kwaads in de zin had. Uit overgelegde camerabeelden blijkt eerder van een lacherige sfeer. Het handelen van de werknemer heeft ook geen gevolgen gehad, nu gebleken is dat de werknemer niet besmet was met het coronavirus en de HR-adviseur het virus ook niet heeft opgelopen. Ook had de werknemer een dienstverband van bijna 34 jaar.
Omdat de werknemer al eerder waarschuwingen en een loonsanctie heeft gehad en ook al is overgeplaatst, achtte de kantonrechter het aannemelijk dat werkgever het vertrouwen in de werknemer heeft verloren. De arbeidsovereenkomst werd ontbonden met toekenning van de transitievergoeding.
Waartoe een omhelzing al niet kan leiden…
Uit jurisprudentie blijkt inmiddels dat vergaande consequenties kunnen worden verbonden aan niet naleven van de corona maatregelen in de arbeidsverhouding.
Vragen over arbeidsrechtelijke kwesties? Als werkgever of als werknemer? Neem contact met ons op.