In 2020 heeft COVID-19 op de werkvloer tot (nieuwe) vraagstukken geleid op het gebied van het arbeidsrecht.
Daarbij zijn diverse corona gerelateerde geschillen tussen werkgevers en werknemers ontstaan, waarvan een deel inmiddels door (lagere) rechters is beslecht. Zo is er bijvoorbeeld specifieke rechtspraak gepubliceerd over onderwerpen zoals loon (doorbetaling bij quarantaine), (recht op?) thuiswerken, eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden en ontslag. Recent is ook de verplichting tot het dragen van een mondkapje in rechte onderwerp van geschil geweest.
Medio januari 2021 oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland dat een werkgever haar medewerkers een verplichting tot het dragen van een mondkapje mag opleggen. In die (kort-geding)zaak ging het om een banketbakkerij die zich beriep op het zogenaamde instructierecht, waarin (kort gezegd) staat dat een werknemer zich moet houden aan voorschriften die hem door de werkgever worden gegeven. De werknemer ontkende dat recht als zodanig niet, maar voerde aan dat het opleggen van een mondkapjesplicht de redelijkheidstoets niet kon doorstaan. De rechter gaf echter de werkgever gelijk met het gevolg dat in dit geval het loon van de werknemer mocht worden opgeschort en werkgever hem de toegang tot het werk mag ontzeggen zolang de werknemer de instructie niet opvolgt.
Uit een andere recente zaak volgt dat het (juist) een werkgever duur komt te staan bij het (onnodig) laten escaleren van een discussie over werken op kantoor. Het betrof een conflict over werkweigering gerelateerd aan corona. De werkgever had volgens de rechter anders moeten reageren op de angst van een werknemer om op de werkvloer in aanraking te komen met een collega die eerder positief getest was op het corona virus. De rechter typeerde de zaak als een geval waarin een werkgever een voorval, dat niet ontslagwaardig is, aangreep om een verstoorde arbeidsrelatie te creëren. Hetgeen volgens de rechter ernstig verwijtbaar is en reden om een billijke vergoeding aan werknemer toe te kennen.
Tip: win (ook) bij corona gerelateerde kwesties/geschillen op de werkvloer juridisch advies in. De gevolgen van corona zijn ook merkbaar aanwezig bij beoordeling van geschillen door de rechter. Laat zaken in ieder geval niet (onnodig) escaleren.
Vragen? Voor advies (of geschillen) op het gebied van het arbeidsrecht, al of niet gerelateerd aan corona, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.